KURY
Najbardziej popularny gatunek kury to Kura domowa (Gallus gallus domesticus). Choć na Świecie występuje wiele rodzajów tych zwierząt takich np. Australop, Brabant zagrodowy, Czubatka polska lokowana, Drenthe, Easter Egger, Feniks, Gołoszyjka, Holenderka, Iowa Blue, Jitokko, Karmazyn, Leghorn, Marans, New Hampshire, Orpington, Polbar, Rhode Island, Sebrytka, Tuzo, Zielononóżka kuropatwiana, i wiele innych.
Kura domowa jest to ptak hodowlany z rodziny kurowatych, hodowany na całym świecie. W środowisku naturalnym nie występuje. Uważa się, że stanowi formę udomowioną kura bankiwa (Gallus gallus), lecz nie wyklucza się domieszki innych gatunków południowoazjatyckich kuraków (zarówno żyjących, np. kur siwy, jak i wymarłych). Udomowienie miało prawdopodobnie miejsce w III tysiącleciu p.n.e. w Indiach, chociaż badania archeologiczne wykazały, że pierwsze kuraki udomowiono w Chinach już w VI tysiącleciu p.n.e. Około 1000 p.n.e. kury hodowano już powszechnie w Chinach, a ok. 500 p.n.e. w Egipcie i Europie, w tym w Polsce (odnaleziono kości kur podczas wykopalisk w Biskupinie). W tym okresie w Chinach prowadzono już sztuczne wylęganie. Jak wykazały badania, ówczesne kury przypominały dzisiejsze kury bezrasowe, lecz miały lepiej rozwinięte skrzydła.
Typy użytkowe kur
Kury nieśne lekkie są to stosunkowo lekkie ptaki – masa ciała w wieku 20 tygodni wynosi u samic 1,20 - 1,60 kg, u samców 1,70 - 2,45 kg. Mają szeroką miednicę i przylegające do ciała pióra. Na drobnej głowie posiadają silnie rozwinięte przydatki głowowe, które umożliwiają wczesną identyfikację płci. Charakteryzuje je wczesne opierzanie, niewielkie zużycie paszy i wysoki wskaźnik zapłodnienia. Do ujemnych cech zalicza się dużą płochliwość i skłonność do podfruwania. Kury znoszą jaja średnio do 13 roku życia.
Kury nieśne zaczynają znosić jaja w wieku 5-7 miesięcy, niezależnie od obecności samców. Koguty rozpoczynają dojrzewanie w 12 tygodniu życia, zaś pełną dojrzałość somatyczną uzyskują w 40 tygodniu. U kogutów brak instynktu kwoczenia, nie wysiadują jaj. Samce kur nieśnych cechuje duży temperament, na jednego samca przeznacza się ok. 14 samic. Nieśność kształtuje się w granicach 230 - 320 jaj rocznie, masa jaja w granicach 54 - 66 g, a zużycie paszy na produkcję jednego wynosi 140 - 160 g. Rasy te pojawiły się po raz pierwszy w basenie Morza Śródziemnego.
Kury mięsne, pochodzą z Azji, gdzie do dziś w stanie dzikim żyją ich przodkowie. Cechuje je wysoka masa ciała (u kogutów przekraczająca nieraz 5 kg), dobry rozwój mięśni oraz niska nieśność. Ze względu na słabe parametry rozrodcze, w celu uzyskania brojlerów krzyżuje się je z rasami ogólnoużytkowymi.
Kury amatorskie:
kury bezogonowe – brak u nich kręgów ogonowych.
kury czubate – kostny guz na głowie sprawia, że pióra układają się w charakterystyczny czub.
kury krótkonogie – nastąpiło u nich skrócenie niektórych kości długich, nie posiadają umiejętności grzebania, co pozwala na trzymanie ich jako ptaków ozdobnych w ogrodach.
kury o anormalnym upierzeniu – występują u nich takie zmiany jak: bardzo długie sterówki (np. u kogutów rasy feniks dochodzą do 6 m długości), kury gołoszyje z nagą szyją, kury jedwabiste – bez haczyków w piórach, stąd wyglądają jakby pokrywało je miękkie futro.
Źrudła:
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Kura_domowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz